Majoritatea firmelor de calibru au propriul departament de analiza a datelor ce reflectă piața în care acționează. Seriile de date privind activitatea altor entități din piață creează în primul rând premiza de a lua decizii mai corecte privind activitatea și dezvoltarea unei firme.
Spre exemplu, o firmă care dorește să se extindă cu un anumit tip de produs pe o anumită zonă, unde e interesată de alte firme de genul celor din segmentul producției, poate acționa în două direcții. Prima este cea clasică în care contactează firme haotic, fără un plan anume, încercând să își crească portofoliul de clienți.
Ce-a de a doua cale este de a realiza o analiză sectorială pe acel oraș și probabil localitățile învecinate. Alege să zicem primele 100 de societăți din localitatea țintă și câte 30-50 din localitățile învecinate, după criteriul firme de producție (indiferent de ce produc) și ordonate după mărimea cifrei de afaceri. Apoi face o selecție după criteriul profit înregistrat. Mai apoi se rafinează baza de date după criteriul ratei de profitabilitate (cât reprezintă profitul raportat la nivelul cifrei de afaceri). Având aceste date poate rafina în continuare această bază de date spre exemplu prin raportarea disponibilităților financiare (câți bani a avut în bancă la momentul bilanțului de sfârșit de an). Adică, e mai bine să faci afaceri sau societăți care nu doar declară profit ci își și încasează acei bani.
Cu o astfel de mini bază de date se poate porni la accesarea clienților doriți. În urma încercărilor succesive se poate observa că răspund pozitiv cu preponderență societăți din câteva coduri CAEN (spre exemplu brutăriile sau firmele ce produc textile sau orice alt exemplu).
La acest punct se face o nouă analiză sectorială, în care după aceleași criterii (oraș, cifra de afaceri, profit etc.) se pune accent pe firmele din acele coduri CAEN care par să fie mai interesante de oferta firmei. Astfel, cu un cost de câteva zeci de lei pe o mini baza de date se eficientizează extrem de mult activitatea firmei și, cresc cu adevărat șansele de a face afaceri comparativ cu o acțiune haotică.